Projecte inicial de l’entitat

1. INTRODUCCIÓ

Aquest projecte descriu les fases inicials de la gestió d’una nova associació, AMABI (Associació d’afectats de trastorn bipolar de Mataró i El Maresme), que acaba de néixer.

Tenim moltes ganes de treballar, molta il·lusió i ganes de sortir-ne, però sempre essent el més realistes possibles. Farem diverses activitats per que es conegui la nostra Associació, com fer el tríptics, cartells enunciatius, premsa, ràdio i TV, anar a centres de salut…

Aquest projecte ho hem dissenyat per l’any 2009.i 2070 Es composa en dues parts ben diferenciades:

Per una  banda, l’atenció als col·lectius que pateixen aquesta malaltia i als seus familiars.

D’altra banda, informar, sensibilitzar i donar a conèixer aquest trastorn a  la població en general,. Aquest objectiu, serà prioritari a Mataró durant aquest primer període de temps.

El que si farem,  és atendre als afectats, familiars i població en general que vinguin a la nostra seu (la qual es troba al carrer Sant Pelegrí, 3 al primer pis, a l’hotel d’entitats de la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena)  tant de Mataró com de la resta de la comarca.. ja que ho trobem una de les parts més importants de la nostra Associació.

No hem d’oblidar que l’AMABI és la única Associació d’afectats de Trastorn Bipolar en la Comarca d’El Maresme.

2. JUSTIFICACIÓ

Més de 600 milions de persones a tot el món (un 9,2 per cent de la població) tenen una malaltia mental, segon dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Incloent-hi les formes menys greus, entre   un 2 i un 5% per cent de la població mundial pateix algun tipus de trastorn bipolar. Pràcticament es pot dir que un milió d’espanyols té aquesta malaltia.

No obstant,  la majoria dels afectats de trastorn bipolar  no saben que ho són, degut  a l’absència d’un diagnòstic i que moltes persones l’oculten i d’altres romanen  en una borsa d’exclusió fora del sistema de salut.

Som tants els afectats que creient molt necessària l’existència d’una associació per a Mataró i comarca, hem creat AMABI (Associació d’afectats de trastorn bipolar de Mataró i El Maresme).

Aquesta malaltia té molts estigmes, encara que existeix des de que va aparèixer el món.. Aquest serà un dels nostres objectius,  trencar els estigmes en la mesura que puguem.

La realitat és que ens agradaria, que vinguessin a la seu de l’associació la major part possible de gent afectada, familiars i població en general, ja que creiem podem ajudar-los amb la nostra experiència i informació que tenim sobre la malaltia. No oblidem que nosaltres som també afectats i tot intercanviant experiències amb els altres afectats podem crear una realitat nova que els ajudi a ells però també a nosaltres.

En conclusió la  falta d’informació condueix a la por, als tòpics i la superstició.

Potser  que ara és el moment d’explicar el que volem dir quan parlem de  trastorn bipolar.

El trastorn bipolar, abans conegut com psicosi maniacodepressiva, és un trastorn psíquic que altera l’estat d’ànim, el pensament i el comportament de la persona”.

3. EXPECTATIVES DE MILLORA

Pensem que aquesta associació pot millorar la qualitat de vida dels seus usuaris: afectats, familiars i  població en general, ja que pot proporcionar suport i orientació, sobre la malaltia, conviure amb la família i com la família conviu amb el malalt. D’altra banda podem donar informació sobre les activitats que es fan en l’associació i  sobre les activitats que es fan a la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i activitats cultural de l’ajuntament de Mataró entre altres.

4. POBLACIÓ DIANA

Persones que pateixen  trastorn bipolar i els seus familiars.

5. OBJECTIU GENERAL

Treballar per millorar la qualitat de vida dels afectats, familiars i població en general.

Els objectius específics van dirigits a apropar-nos a aquest objectiu general; és difícil d’aconseguir, però podem anar treballant  per a què poc a poc la situació actual canvií.

6.  OBJECTIUS ESPECÍFICS 

6.1. Ajudar als afectats i/o familiars de trastorn bipolar.

6.2.  Divulgar i sensibilitzar a la població en general sobre la problemàtica del trastorn bipolar i desfer els perjudicis que l’envolten.

6.3. Promoure les relacions socials de les persones associades per tal de millorar la seva qualitat de vida.

7. ACTIVITATS

  – CURT TERMINI ( fins al desembre del 2009). Fem:

– MIG TERMINI ( fins al juliol del 2010). Estem preparant: 

 – LLARG TERMINI (fins el desembre del 2010). Farem: 

 

Contem amb el suport de professionals en l’àmbit de la psiquiatria, la psicologia i el treball social.

8. AVALUACIÓ

L’avaluació forma part del procés de l’associació. Ens permetrà millorar-ne la qualitat del nostre treball i el resultat de les activitats. Ens hem fet un pla de treball i  en dissenyat una avaluació per aquest.

La majoria dels objectius marcats a curt i mig termini es mantenen durant tot el pla de treball amb algunes variacions per poder aprofundir sobre l’objectiu, degut a que es refereixen a elements fonamentals del procés de l’avaluació d’AMABI.

Hem cregut convenient fer un pla de treball en períodes: curt, mig i llarg termini ja que això ens ajudarà a  marques línees de treball per els anys 2009 i 2010 i així poder aconseguir o apropar-nos a cobrir les expectatives que hi posem en aquest projecte.

Per tant la revisió continuada de les activitats fetes per la nostra Associació és una condició inaudible pel seu funcionament.

9. BIBLIOGRAFIA

AA. DD. Apunts de l’assignatura Salut Mental i Treball Social impartida per Tina Ureña i col·laboradors a l’Escola Universitària de Treball Social ICESB en el curs 99-00.

EDUARD VIETA I FRANCESC COLOM  (2007) “Convivr con el trastorno bipolar”. Editorial médiaca. Panamericana.

EDUARD VIETA I FRANCESC COLOM  (2008) “De la euforia a la tristeza”. La esfera de los libros.

REVISTA, “Pacientes” (2008) Nº 10 . Fundació farma industria

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: